About_Hervor_Sjödin

Hervor Sjödin

Bild på Hervor Sjödin

Foto: Jerker Sjödin

Hervor Sjödin är f.d. gymnasielärare i franska och tyska vid Gudlav Bilderskolan i Sollefteå.


Hervor har ”återupptäckt” Laura Fitinghoff, en gång en av Sveriges mest lästa och uppmärksammade kvinnliga författare, som skrivit både romaner och barnböcker.


Laura var född i Sollefteå och blev mest känd för sin succéroman ’Barnen ifrån Frostmofjället’ (1908), som blev film 1945 och är den mest sedda filmen i Sverige.


I sin bok Vägen till Frostmofjället (2006) skildrar  Hervor Lauras dramatiska liv, en berg- och dalbana från liv som slottsfru till total fattigdom.

Bokomslag Vägen till Frostmofjället

Vägen till Frostmofjället

Vem var Laura egentligen, Sollefteåflickan som vid 23 års ålder tvingades ingå äktenskap med den 44 år äldre Conrad Fitinghoff? Och varför är Lauras Fitinghoffs märkliga öde så okänt för de flesta, trots att hon skapat en av våra mest älskade barnböcker, ”Barnen ifrån Frostmofjället”?


Nu har vi äntligen, tack vare Hervor Sjödin, fått chansen att kika in i Lauras hemliga rum. Hervor, som är en sentida släkting till Laura Fitinghoff, har genom ett närmast osannolikt personligt fynd och ett idogt studium av bland annat gamla brev och dagböcker lyckats att frammana en synnerligen levande bild av Laura.


I boken ”Vägen till Frostmofjället” får vi Lauras Fitinghoffs liv serverat som en skönlitterär
berättelse, illustrerad med fotografier och lagom kryddad med autentiska citat och andra faktauppgifter, förmedlade av berättarrösten. Som en röd tråd genom berättelsen följer vi Lauras intensiva önskan att få skriva, hennes stora författardröm. Men på den tiden skulle en kvinna i första hand vara maka och mor.


Vi kan läsa om hur hon kämpade med barnafödande och omsorger om de små, men ändå ofta kom till korta, eftersom barns hälsa och överlevnad absolut inte var en självklarhet i slutet av 1800-talet. Vi får också veta hur familjen abrupt kom att kastas från ett liv i ofattbar lyx till yttersta nödtorft. Trots svåra förhållanden lyckades Laura Fitinghoff ändå till sist, att med hjälp av sin penna försörja sig själv, och till och med genomföra ett par utlandsresor tillsammans med dottern Rosa.


Berättelsen rymmer mycket känslor och mycket elände, allt var verkligen inte bättre förr!