Nobelpriset i litteratur

Dahlbergs Bokhandel

Alliansvapen Dahlbergs Bokhandel och Kramfors Bokhandel

Kramfors Bokhandel

Välkommen till hela familjens bokhandel!

Årets Nobelpristagare i litteratur är Louise Glück  som får priset ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell.”

 

För den senaste diktsamlingen översatt till svenska, Vild iris, belönades Louise Glück med Pulitzerpriset 1993 och det är en diktsamling som är tydlig i sin visionära poetik, uppdelad i tre delar och tre röster: trädgårdens blommor, den poetiska trädgårdsmästaren och trädgårdens allvetande metafysiska gud.


Alla med direkta och krävande röster som fruktar döden såväl som livet och dess förgänglighet. Blommorna fokuserar på vårens ankomst efter vinterns kalla nätter och för trädgårdsmästaren blir skötseln ett sätt att undvika en haltande relation.


Rösterna blir till en blick ner i våra egna inre djup och brottas med förtvivlan, döden, återfödsel och ensamhet.


Louise Glück är en av den amerikanska lyrikens mest beundrade och inflytelserika poeter som 2020 belönades med Tomas Tranströmer-priset.

Vild iris

Vild iris är en bok full av röster om att inte kunna kommunicera. Trädgårdens växter kommer till tals, liksom deras trädgårdsmästare och ett gudaväsen. De betraktar varandra med lika delar ömhet och främlingsskap, alla med direkta och krävande röster som fruktar döden såväl som livet och dess förgänglighet.


Blommorna fokuserar på vårens ankomst efter vinterns kalla nätter och för trädgårdsmästaren blir skötseln ett sätt att undvika en haltande relation. Rösterna blir till en blick ner i våra egna inre djup och brottas med förtvivlan, döden, återfödsel och ensamhet.